.showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 3px; padding:3px; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#ccc; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #ccc; margin:0 3px; padding:3px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:3px; margin: 0 3px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:3px; } .showpage a:hover { text-decoration:none; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }

8 Ocak 2010 Cuma

Üniversiteye giriş sınavı nasıl olacak?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl içerik olarak sınav sorularında bir farklılık bulunmadığını belirterek, ''Öğrenci geçen yıl hangi derslerden hangi tür soruları cevaplıyorsa bu yıl da aynı derslerden aynı şekilde soruları cevaplandıracak'' dedi.

Prof. Dr. Yarımağan, Okan Üniversitesinin Akfırat Yerleşkesinde düzenlenen ''YGS-LYS-2010 Üniversite Giriş Sistemi'' konulu programa katılarak basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Prof. Dr. Yarımağan, bu yıl üniversite sınavlarına girişte özde bir içerik farklılığı olmadığını, yalnızca öğrenciye tek sınav yapıp ''Alın istediğiniz soruları çözün'' demek yerine, hangi sınavlara girmek istiyorlarsa onu söyleyerek o sınava girmelerinin sağlanacağını, yani her adaya sadece cevaplayacağı testleri vereceklerini söyledi.

Öğrencilerin sınav kılavuzlarının ne zaman çıkacağını merak ettiği hatırlatılan Yarımağan, kılavuzların baskıya yıl başı öncesinde verildiğini, şu anda da tamamının basılmak üzere olduğunu, önümüzdeki hafta ortasından itibaren adayların kılavuzlara ulaşabileceğini kaydetti.

Başvuruların 18 Ocakta başlayacağını ifade eden Yarımağan, kılavuzların daha önce sınav merkezi yöneticiliklerine ulaştırılacağını dile getirdi.

Prof. Dr. Yarımağan, ''Katsayı farklılıkları konusunda olası bir yürütmeyi durdurma kararı alınmasının ÖSYM'yi nasıl etkileyeceği''nin sorulması üzerine de, ''Ben bu tür bir gelişmeyi düşünmek bile istemiyorum. 18 Ocakta başvuru başlayacak. Böyle bir gelişme olursa bu birçok şeyi geriye götürür. Yapılan başvuruların geçersiz olmasına yol açar. Adaylar koşullara göre başvurur. Bu gelişme olursa sonuçları nereye kadar varır söylemek zor, çok şeyi etkiler. Kişisel olarak böyle bir gelişmenin olmayacağını düşünüyorum'' dedi.

Yarımağan, ''Üniversite sınavı, sadece 1,5 milyon öğrencinin sorunu değil, daha geniş kitlelerin sorunu. Bu yıl özde içerik olarak bir farklılık yok. Öğrenci geçen yıl hangi derslerden hangi tür soruları cevaplıyorsa bu yıl da aynı derslerden aynı şekilde soruları cevaplandıracak'' şeklinde konuştu.

''2010 ÖSYS başvuru tarihinin bir hafta ileri atılması sorun teşkil eder mi?'' sorusuna Yarımağan, başvuru süresinin dört hafta ile sınırlandırıldığını, bu sürenin rahatlıkla yeteceğini düşündüklerini kaydetti. Yarımağan, öğrencilerin başvuru tarihinin sonunu beklemeden, başvurularını yapmalarının daha iyi olacağını dile getirdi.

-SINAV SAATİ 10.00'A ALINDI-

Prof. Dr. Yarımağan, ''Sınav süresi ve bu sürenin öğrencilere yetip yetmeyeceği'' konusunda yöneltilen soru üzerine de, ''Uygulama şöyle olacak. Sınav saat 10.00'da başlayacak. Bu saatte birinci soru kitabı dağıtılacak. Sonra salon başkanı saatine bakacak. Üç dakika geçmişse bitiş saati 10.48 olacak. Sonra tekrar saate bakılarak 45 dakika süre verilecek. Salonlar arasında belki farklılık olabilir, ama 45 dakika net. Aradakiler hariç'' diye konuştu.

Yarımağan, ''Haziran sınavının beş ayrı oturumda yapılması güvenlik açısından bir sorun teşkil eder mi?'' şeklindeki soruya ise güvenlik açısından bir sorun olmayacağını düşündüklerini söyledi.

81 il merkezinde sınav yapılacağını anlatan Yarımağan, ''Yeni bir uygulama yapıyoruz. Her test için ayrı soru kitapçığı dağıtıyoruz. Burada eğitim çalışması önemli. Mart ayında sınav merkezi yöneticileri ile toplantı yapacağız. Eğitim CD'si hazırlatıyoruz. Sınavda görev alacak öğretmenlerin hepsinin izlemesini sağlayacağız. Sınavın uygulamasında aksaklık olmaması açısından güvenlik konusu her zamanki güvenlik önlemleriyle devam edecek'' dedi.

Prof. Dr. Yarımağan, üniversitelere sınavsız geçiş konusundaki çalışmalar hakkındaki sorulara da şöyle cevap verdi:

''Sınavsız geçişin kaldırılması yönünde görüş ve çalışmalar var. Bunların içinde biz yokuz. Duyduğum kadarıyla bu yönde birtakım çalışmalar var, ama karşı görüşler de var. Sınavsız geçişin kaldırılmaması yönünde görüş olduğunu duydum, çünkü yasa değişikliği gerektiriyor, sonuçlanmadı. Sonuçlansaydı bu yıl kılavuzda ilan edilirdi. Oyunun kuralları, yani sınavın kuralları kılavuzda ilan ediliyor. Bundan sonra bir değişiklik olmaz, olmayacak.''

-SINAV TARİHLERİ-

Yarımağan, sınav tarihleri hakkında yöneltilen soruya da, prova amaçlı kılavuzdan bakarak, 18 Ocak-12 Şubat arasında başvuruların yapılacağını, YGS'nin 11 Nisanda, LYS başvurularının ise 5-14 Mayıs tarihleri arasında, LYS'nin ise 19-27 Haziran tarihleri arasında yapılacağını söyledi.

Kılavuzda tercih dönemi tarihlerinin ilan edilmediğini vurgulayan Yarımağan, geçen yılki gibi Temmuz sonu Ağustos ayı başı yapılacağını anlattı. Yarımağan, kayıt tarihlerinin ise 31 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında olacağını kaydetti.

aa

Alıntı:zaman.com.tr

Yeniden Bir Matematik Bloğu

Merhabalar
matematik sitesi açma serüvenim devam ediyor :)Daha önceleri bir matematik siteside açmıştım.matematikgezgini.net di adı.Amaç sadece matematik öğrenebilmek ve olurya öğretebilmekti.Maalesef yürütemedik ama bu tutku hala devam ediyor.Blog açmaya karar verdim ve o kadar çok proje var ki!Daha doğrusu bu projeler bir blogda yayınlanmalı mı onu da bilmiyorum..Ygs ve lys geldi malumunuz.Hedefim bu sene daha çok zor soru tiplerini ve çözümlerini yayınlamak.Alıntısıyla,öğrencilerimin getirdikleri hoş ve orjinal sorularla biraz daha olsun soru çözmedeki yöntemleri geliştirmek.Umarım ziyaretçimiz çok olur ki maksat hasıl olsun.Bunun yanında Tmoz dan da faydalanmalısınız gayet süper bi topluluk...Umarım hayırlısı olur...

Matematik dehası

14 yaşındaki matematik dehası, Birleşik Krallık'ın saygın üniversitesi Cambridge'e kabul edildi



Üniversiteden yapılan açıklamada, Arran Fernandez'in dünyanın en zor elde edilen diplomalarından birine hazırlanmak üzere, Ekim ayından itibaren kuruma kabul edildiği belirtildi.



Çocuğun gelecekteki hocalarından biri olan Profesör David Cardwell, fizikten de matematikten aldığı ''A'' notunu alması koşuluyla Arran'ın Ekim 2010'dan itibaren üniversiteye geleceğini, kendisini geliştirmesine yardım edileceğini, bunun yanı sıra da akademik yaşantısının zengin ve üretken olmasını sağlamak için ortam yaratılacağını kaydetti.



Çocuğun babası da, oğlu Arran'ın 1773'de 14 yaşında üniversiteye kabul edilen William Pitt'den sonra en genç üniversiteli olacağını ifade etti. William Pitt, 1783-1801 ve 1804-1806'da olmak üzere iki kez Birleşik Krallık'ta başbakan olarak görev yapmıştı.





İngiltere'nin güneydoğusundaki Surrey'de yaşayan Arran, eğitimini evinde sürdürüyor. Arran'ın gelecekte alacağı diplomayı daha önce Isaac Newton ve Stephen Hawking gibi dünyaca tanınmış dahiler almıştı.



1995 doğumlu Arran, 2003 yılında, ortaokulu dışarıdan bitirme sınavında ileri matematikte üstün bir başarı göstermiş ve o zaman yaptığı bir açıklamada ''matematiği çok sevdiğini, matematikçi, ağır vasıta sürücüsü ya da uzay kaşifi olmak istediğini'' söylemişti. Ancak Arran, şimdilerde matematikçi olmayı istiyor ve Riemann'ın hipoteziyle ilgilenmek istiyor.

Alıntı:abbasguclu.com.tr